Drage mame i tate,

Velika je šansa da ste i sami odrasli uz Zebrine knjige i da još uvek čuvate u svome domu 1000 Zašto- 1000 Zato (Vojin Ančić), Najveću knjigu na svetu, Diznijevo carstvo, Dečije slavlje ili neko drugo naše neprolazno izdanje.

Ime Zebra dao je veliki srpski pisac Branimir Šćepanović 1989. godine, kada je ovu izdavačku kuću osnovala dr Snežana Kićović Pejaković , književni istoričar, dečji pisac, dugogodišnji izdavač i urednica, koja je uticala na srpsko i međunarodno izdavaštvo tokom druge polovine 20.veka. Njene knjige za decu, Za tvoj rođendan, Šumske priče, Plavi majmun i druge priče, Bajke iz male šume, Vrabac Rajko i njegovi prijatelji, ne samo da su objavljivane u impresivnim jugoslovenskim tiražima, nego su obišle i svet u plasmanima širom Evrope i Amerike.

U ovom periodu Zebra obnavlja svoju tradiciju izdavanja dečjih knjiga trajne vrednosti, zahvaljujući inicijativi Snežaninog unuka, Đorđa Ivaniševića, sadašnjeg direktora, koji je od malih nogu učio ovaj divni posao od bake Snežane. Ona je, pre osnivanja Zebre, stvarala ne samo u našim poznatim izdavačkim kućama (Vuk Karadžć, Mladinska knjiga), nego i kod eminentnih inostranih izdavača širom Evrope (Mondadori, Amsterdam Book, Pestalozzi, Happy Books itd.) Zahvaljujući svemu tome, Đorđe već niz godina zastupa veliki broj uglednih evropskih izdavača i plasira njihove projekte.

Sadašnji direktor, tata četvorice dečaka usmerava svoje potencijale, stečeno iskustvo i ime Zebre, ka stvaranju knjiga za decu koje nose pečat trajnih literarnih, moralnih, obrazovnih i likovnih vrednosti.
Kvalitet i standarde naših knjiga prepoznaćete čim ih otvorite, a iznenadiće vas i njihove izuzetno pristupačne cene zahvaljujući poslovnim kontakatima i „tajnama zanata“ koje se prenose sa generacije na generaciju, počev od 1960.
S poštovanjem Đorđe Ivanišević

Zebrastiji od drugih